06 133 689 88
info@weddingplanneremma.nl
Follow:

Blog 3 De Armeense bruiloft

Blog 3 De Armeense bruiloft

H

allo beste bloglezer,

Wat ontzettend gaaf dat je de moeite neemt om (weer) mijn blog te lezen. Het heeft even geduurd want het is toch moeilijker dan ik dacht om de juiste mensen te vinden om te interviewen. Ik denk dat het 1 stel per half jaar word i.p.v. elke maand. Haha, ik was iets te enthousiast. En ik was ook druk met wedding styledshoots en nieuwe bruidsparen, maar ik vind het zelf zo leuk om te weten hoe het in andere culturen allemaal er aan toe gaat dat ik een oproep had geplaats in de kerkapp en daar is een reactie uitgekomen met een leuk interview. En dit keer een Armeense Bruiloft.

Dit zijn Tatyos en Gajane. Gajane komt uit Armenië en meneer is een Armeen uit Syrië. Zijn grootouders zijn gevlucht naar Syrië. Wist je dat 94% van de Armeniërs christelijk zijn? En een achternaam met Jan erin. In het Armeens schrijf je Yan.

De oma van Gajane woonde in de een asielzoekerscentrum. En in dit centrum woonde ook Tatyos. Oma kon goed opschieten met hem en hij deed ook veel voor haar, hij ging zelfs mee naar de tandarts. Maar lieve oma wilde een goede man voor haar kleindochter dus ze ging met Tatyos naar haar dochter om hem aan haar kleinkind voor te stellen. Oma zei gelijk, ik kom de hand van jullie dochter vragen maar de moeder van Gajane vond haar nog te jong. Nou, daar was oma het niet mee eens maar helaas, Tatyos moest nog even geduld hebben. Uiteindelijk zijn ze toch verliefd geworden en getrouwd. Oma heeft zelfs de ring gekocht want als je verkering krijgt ben je eigenlijk verloofd want je vraagt niet of iemand verkering wil maar je wordt gelijk ten huwelijk gevraagd.

In de familie wordt een soort peet oom en tante aangewezen waar je met al je vragen terecht kan. In je verkering/verlovingstijd mag je elkaar niet aanraken of kussen. Tatyos en Gajane gingen een keer wandelen en toen werd haar zusje meegestuurd om te ze in de gaten te houden.

Maar na een jaar was daar dan toch de grote dag. Ze gingen trouwen. En dan komen de tradities om de hoek kijken want de (peet)tante betaald namelijk ook de trouwjurk. De dag begint bij de bruid thuis. De familie van Tatyos komt met cadeaus en muziek maar ook met haar schoenen. Eén schoen word verstopt en de (peet)tante moet dan geld betalen om die schoen te krijgen. Maar dan komt er nog meer. Als dan de bruidegom eindelijk zijn bruid komt halen staat daar de broer van de bruid voor de deur met een zwaard. Want hij wil zijn zusje niet kwijt. En weer moet er geld betaald worden, dit keer door de (peet)oom. Er komt een hoop geld bij kijken vinden jullie niet!? Vervolgens word er nog wat gedanst op de stoep en dan gaan ze op pad.

Eerst wordt er een fotoshoot gedaan en dan gaan ze naar de kerk. Op een Armeense bruiloft is er geen verschil tussen een dag en avondgast. Iedereen is de hele dag welkom. En voor de gasten die ver weg wonen worden slaapplekken geregeld.


Wat ook een verschil is met andere christelijke culturen is dat je bij de Armeniërs pas echt getrouwd bent als je in de kerk bent getrouwd. Alleen voor de wet is bij hun niet genoeg. En je mag je elkaar nog steeds niet aanraken als je alleen nog maar in het gemeentehuis bent getrouwd. De dominee is de hele dag aanwezig. In de kerk word je gezegend met een kroon op je hoofd. Vervolgens krijg je ook een ketting met een kruis om die je mag houden en de dominee zegent hen met een kruis in zijn handen.

Het bruidspaar woont in Goes maar hier waren in die tijd geen feestzalen beschikbaar dus is uiteindelijk de gymzaal gehuurd. Er waren die dag zo’n 300 gasten. Hier heb je dan ook heel veel eten en drinken voor nodig en dit kost ook allemaal veel geld. Er word veel goud gegeven als cadeau. En net als bij ons was er een hele grote bruidstaart want met zoveel mensen heb je die wel nodig en er werd gezellig gebarbecued.

 

Ik ben een christelijke weddingplanner, maar iedereen mag mij als weddingplanner vragen en in een vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we of de klik er is. Ik ga ongeveer één keer in de maand bloggen over een cultuur met haar gewoontes en gebruiken tijdens een huwelijk. Dus houdt het in de gaten en blijf me vooral volgen. En kom gerust met suggesties of als je een tip heb wie ik kan interviewen hoor ik het graag. Je mag me ook mailen als je er iets van vindt of als ik iets anders moet doen.

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#a8483d !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://weddingplanneremma.nl/wp-content/uploads/2021/07/Diensten_weddingplanner-Emma.jpg); }